6 łatwych potraw na wędrówkę - przygotuj je z dziećmi! - Wszystko dla sportu
top
9 maja 2019
4

Najlepszym sposobem na to, by zachęcić dzieci do wędrówki, jest zaangażowanie ich w przygotowanie prostych, a jednocześnie apetycznych przekąsek lub posiłków. Dziecko z przyjemnością wypucuje palcem miskę, a dla wszystkich będzie to okazja do spędzenia czasu w rodzinnym gronie przed i w trakcie wędrówki. Sprawdź 6 łatwych potraw na wędówkę i przygotuj je z dziećmi!

 

 

A ponieważ odżywianie odgrywa kluczową rolę zarówno podczas kilkugodzinnej, jak i kilkudniowej wyprawy, przedstawiamy poniżej 6 przepisów, które pozwolą skończyć z monotonią batonów energetycznych i kanapek z szynką.

 

Fot 1. Materiał własny | Wspólne gotowanie z dzieckiem na kempingu może sprawić wiele frajdy!

KULKI ENERGETYCZNE BEZ GOTOWANIA

 

Czas przygotowania + gotowania: 10 minut + 0 minut

Składniki na 15 kulek:

– 1 filiżanka płatków owsianych
– ½  filiżanki drobnych kawałków czekolady (najlepiej gorzkiej)
– ⅓ filiżanki miodu
– ½ filiżanki mieszanki zmielonych ziaren
– ½ filiżanki masła orzechowego
– 1 łyżeczka cukru waniliowego

Opcjonalnie: Możesz również dodać suszone owoce, a nawet ulubione płatki zbożowe dzieci, aby przepis stał się jeszcze bardziej atrakcyjny.

1/ Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Możesz to tego użyć drewnianej łyżki albo po prostu dłoni. Drobna rada: jeśli nie chcesz, by składniki przyklejały się do palców, zmocz wcześniej dłonie.

2/ Wstaw miskę z masą na 20 minut do lodówki, aby łatwiej było formować kuleczki.

3/ Uformuj kuleczki i włóż je w pojemniku do lodówki.

 

Przechowywanie/transport:
– Kulki należy pozostawić w zamkniętym pojemniku.
– Spożyć w ciągu tygodnia od przygotowania?

 

BARANEK I ŚWINKA MARSHMALLOW

 

Czas przygotowania + gotowania: 10 minut, nie wymaga gotowania

Składniki do wykonania 1 baranka:

– 1 duża biała pianka marshmallow
– 1 średnia biała pianka marshmallow
– 1 mała biała pianka marshmallow
– 2 migdały obrane ze skórki
– 4 krótkie paluszki
– 1 garstka wiórków kokosowych
– 1 tubka mleka skondensowanego

(Potrzebne będą nożyczki do rozcięcia pianek marshmallow oraz szpikulec do szaszłyków).

1/ Odetnij połowę średniej pianki marshmallow na głowę.

2/ Przyklej ją przy pomocy mleka skondensowanego do dużej pianki marshmallow. Pamiętaj, aby nałożyć mleko skondensowane po obu stronach pianek. Odczekaj parę minut, aby całość dobrze się skleiła.

3/ Wbij paluszki, aby zrobić nogi.

4/ Przyklej małą piankę marshmallow z tyłu: to będzie ogon.

5/ Posmaruj plecy mlekiem skondensowanym i posyp je wiórkami kokosowymi.

6/ Przyklej dwa obrane ze skórki migdały jako uszy.

Masz wyłącznie różowe pianki marshmallow? To nie problem! Możesz zrobić świnkę marshmallow, nie używając wiórków kokosowych. Aby wykonać ogonek w kształcie korkociągu, podgrzej i rozciągnij kawałeczek tylnej części korpusu, używając do tego metalowego szpikulca do szaszłyków.

 

Przechowywanie/transport:
Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. Na ogół trudno się oprzeć dłużej niż 5 minut!

 

BANANY Z CZEKOLADĄ ZAPIEKANE NA ŻARZE

 

Czas przygotowania + pieczenia: 30 minut (przygotowanie żaru), 1 minuta + 7-10 minut

Składniki dla 2 osób:

– 2 banany
– 1 tabliczka czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
– Opcjonalnie: małe pianki marshmallow.

1/ Rozetnij banany wzdłuż skórki.

2/ Wsuń do środka kostki czekolady i pianki marshmallow. Pamiętaj, że czekoladę należy wsunąć w pierwszej kolejności i wystarczająco głęboko, aby nie wypłynęła podczas zapiekania. W przeciwnym razie możesz poparzyć sobie palce, a poza tym byłoby to marnotrastwo.

3/ Każdego banana owiń osobno folią aluminiową, a następnie włóż do żaru. Drobna rada: połóż banana po przekątnej na kwadratowym kawałku folii aluminiowej i zapakuj go, tworząc trójkąt. Górną częścią trójkąta posłużysz się później, aby łatwiej wyjąć banany z żaru.

4/ Do jedzenia użyj łyżki. Uważaj, aby się nie sparzyć!

 

Przechowywanie/transport:
Spożyć zaraz po zapieczeniu.

 

PARÓWKOWE OŚMIORNICZKI

 

Czas przygotowania + gotowania: 1 minuta + 5 minut

Składniki dla 2 osób:

– 2 parówki
– 2 szpikulce do szaszłyków

1/ Natnij parówkę wzdłuż, zaczynając od środka, aby powstały macki ośmiornicy.

2/ Wbij szpikulec od dołu. Szpikulec powinien być metalowy, aby umożliwić dłuższe gotowanie.

3/ Ugotuj ośmiorniczkę. Macki zwiną się same.

 

Przechowywanie/transport:
Spożyć zaraz po ugotowaniu!

 

SZASZŁYK Z CIASTA DO PIZZY I PARÓWKI

 

Czas przygotowania + pieczenia: 15 minut + 5 minut

Składniki na 5 szaszłyków:

– 1 ciasto do pizzy
– 5 parówek

1/ Potnij ciasto na paseczki.

2/ Nabij parówkę na szpikulec.

3/ Natnij spiralnie parówkę. Nacinanie zacznij pod skosem od dołu i przesuwaj nóż w górę wokół nabitej na szpikulec parówki.

4/ Rozciągnij parówkę jak sprężynę, nabij pasek ciasta do pizzy na czubek szpikulca, a następnie wkręć go w utworzoną wcześniej parówkową spiralę.

5/ Upiecz szaszłyk na ogniu.

 

Przechowywanie/transport:
Spożyć zaraz po upieczeniu. Podczas wędrówki, przed przygotowaniem i upieczeniem szaszłyków, przechowuj ciasto na pizzę oraz parówki w niskiej temperaturze (w lodówce turystycznej).

 

OMLET W WORECZKU

 

Czas przygotowania + gotowania: 10 minut + 13 minut

Składniki na 1 omlet:

– 2 jajka
– 1 plaster szynki lub szynka pokrojona w kosteczki
– 50 g tartego sera (zgodnie z upodobaniami)
– Sól, pieprz.

1/ (opcjonalnie) Możesz dodać warzywa i ulubione przyprawy!

2/ Do hermetycznego woreczka (np. do woreczka do zamrażania) wbij 2 jajka.

3/ Zamknij woreczek, usuwając z niego jak najwięcej powietrza. Potrząśnij, aby ubić jajka.

4/ Otwórz woreczek i dodaj do niego wszystkie pozostałe składniki.

5/ Usuń z woreczka jak najwięcej powietrza i zamknij go ponownie.

6/ Wrzuć woreczek z zawartością do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez 13 minut. Uważaj, aby woreczek nie stykał się z gorącym brzegiem garnka, ponieważ może stopić się lub przebić.

7/ Po ugotowaniu omlet powinien łatwo “wyjść” z woreczka.

 

Przechowywanie/transport:
Spożyć zaraz po ugotowaniu!
Zadbaj o odpowiednie zabezpieczenie jajek podczas wędrówki, aby całe gotowanie nie skończyło się omletem w plecaku!
Możesz również przygotować w domu małe woreczki z porcjami wszystkich składników. Wystarczy je później wymieszać i ugotować.

 

W zależności od wieku i zainteresowań dzieci możesz włączyć je w różne etapy przygotowania przekąsek poprzedzające wędrówkę (zakupy, przygotowanie woreczków…), rozwijając w ten sposób ich samodzielność. Zatem do dzieła! A jakie są Twoje ulubione przepisy? 🙂 


Udostępnij:
Oceń artykuł: