Jak korzystać z bidonu turystycznego? - Wszystko dla sportu
top
30 maja 2019
1

Przeczytaj materiał, z którego dowiesz się, jak korzystać z bidonu turystycznego! 

 

 

PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM

 

Przed pierwszym użyciem należy 3 razy starannie wypłukać bidon, jego korek i uszczelkę. Zrób to pod czystą, bieżącą wodą. W ten sposób oczyścisz całość z ewentualnych osadów.

 

Fot 1. Materiał własny | Przed pierwszym użyciem dokładnie umyj bidon

 

Pozostaw do wyschnięcia osobno korek i bidon (do góry nogami, aby cała woda mogła wypłynąć).

 

BIDON NA ZIMNE NAPOJE

 

Bidon przeznaczony jest do noszenia zimnych napojów. Ciepły płyn szybko w nim ostygnie. Bidon – zarówno plastikowy, jak i aluminiowy – nie ma właściwości izotermicznych.
 

Na ciepłe napoje wybierz termos:

 

Fot 2. Materiał własny | Herbata? Kawa? Użyj termosa!

 

ZAMRAŻALNIK: WRÓG BIDONU

 

Jeśli zależy Ci na tym, by napój pozostał chłodny, w żadnym wypadku nie wkładaj bidonu do zamrażalnika. Zamarzając, znajdujący się w środku płyn nabierze większej objętości i może rozsadzić bidon. Zarówno plastikowy, jak i metalowy

 

Fot 3. Materiał własny | Nie wkładaj bidonu do zamrażalnika

 

Możesz zaopatrzyć się w pokrowiec izotermiczny, który pozwoli dłużej utrzymać niską temperaturę napoju.

 

STARANNE CZYSZCZENIE I SUSZENIE

 

Po każdorazowym użyciu umyj bidon i korek w czystej wodzie z niewielką ilością płynu do mycia naczyńJeśli wlałeś do bidonu słodzone napoje, umyj go ze szczególną starannością, aby zapobiec powstawaniu pleśni.

Możesz również umyć bidon w zmywarce.

Ale uwaga! Podczas mycia w zmywarce uszczelka korka może wypaść. Umieść ją z powrotem na swoim miejscu, aby zagwarantować szczelność bidonu.

Niezależnie od tego, czy umyjesz bidon ręcznie czy w zmywarce, pozostaw go do wyschnięcia (bidon i korek oddzielnie).

Przechowuj bidon otwarty, bez korka 🙂 

 


Udostępnij:
Oceń artykuł: