Jesienna dieta w kilku krokach - TOP 5 żywieniowych wskazówek - Wszystko dla sportu
top
12 października 2018

Kiedy przychodzi ta chłodniejsza z pór roku, a dni stają się coraz krótsze i wypełnione deszczem, wiatrem i pluchą, często czujemy, że tracimy energię na wykonywanie codziennych czynności i stajemy się bardziej podatni na przeróżne infekcje.

 

 

Na zmiany pór roku nic nie poradzimy, natomiast jesień może być świetną okazją, żeby odmienić nieco naszą dietę, przede wszystkim włączyć szereg produktów sezonowych do naszego menu, by przetrwać ten okres aż do słonecznej i zielonej wiosny. 

 

#1 Jesienna dieta może być bardzo kolorowa! 

 

     To nieprawda, że jesienią jest już mniej owoców i warzyw! To właśnie czas zbiorów i szerokiej dostępności wielu warzyw i owoców. Wykorzystajmy ten czas i pod żadnym pozorem z nich nie rezygnujmy! Rzodkiewki, szparagi, szpinak czy sałaty mogą być z powodzeniem zastąpione przez brukselkę, marchewkę, dynię, paprykę czy pomidory. Jagody, borówki i truskawki bardzo łatwo zastąpić bogatymi w antyoksydanty jabłkami, z których zdobyciem w atrakcyjnej cenie nie powinno być teraz żadnych problemów. Jabłka dobrze wpłyną na nasze zdrowie i pomogą uchronić się przed infekcjami. Warto sięgnąć także po krajowe gruszki, winogrona, żurawinę lub śliwki. Z owoców importowanych dobrze zaopatrzyć się w cytrusy – pomarańcze, cytryny i grejpfruty.

 

dietetyka
Fot 1. Materiał własny | Jesień to czas zbiorów i szerokiej dostępności wielu warzyw i owoców

#2 Co jeszcze oferuje nam jesień?

 

     Miłośnicy grzybów znają na to pytanie odpowiedź. Szczególnie korzystne dla naszego zdrowia będzie samo grzybobranie. Nie zapominajmy w tym okresie o codziennej dawce ruchu, kontakcie ze świeżym powietrzem i aktywności fizycznej. Poza tym grzyby niesamowicie urozmaicą naszą dietę. Należy jednak uważać, żeby potrawy na bazie grzybów nie uczynić zbyt tłustymi, żebyśmy nie musieli za kilka tygodni martwić się, że nie mieścimy się w sylwestrową kreację. 

Jesień to także świetna pora na bardzo zdrowe przekąski w postaci różnego rodzaju orzechów – szczególnie orzechów laskowych oraz włoskich. Warto po nie sięgnąć zamiast słodyczy, na które często mamy zwiększoną ochotę w tym okresie. 

 

 

dietetyka
Fot 2. Materiał własny | Pamiętaj jesienią o codziennej dawce ruchu – weekednowe grzybobranie i spacery w lesie to jedna z propozycji 

#3 Wartościowe śniadania – podstawa diety „jesiennej”

 

     Jesienią warto poświęcić trochę więcej czasu w kuchni o poranku i przygotować smakowite zupy mleczne, np. z płatków owsianych lub mieszanki płatków z dodatkiem suszonych owoców i korzennych przypraw: imbiru, cynamonu i goździków. Innym śniadaniowym pomysłem będzie ciepła kasza jaglana z duszonymi jabłkami, rodzynkami, odrobiną orzechów lub migdałów. Kasza jaglana zawiera cenne witaminy oraz składniki mineralne. Poza tym ma lekko słodki smak i może hamować apetyt na słodycze.    

 

#4 Co przygotować na jesienny obiad? 

 

     Polecam przygotowanie zupy z warzyw korzeniowych: pora, cebuli, buraków lub ich mieszanki w zupie jarzynowej z marchewką, pietruszką i selerem. Bardzo dobrym dodatkiem do zup jest również fasola i soczewica, a wspaniałą rozgrzewającą jesienną zupą może okazać się dyniowa z dodatkiem imbiru.  

 

 

dietetyka
Fot 3. Materiał własny | Jesienią warto zadbać o uzupełnienie diety o suplementację 

 

 

#5 A jak wspomóc naszą odporność w tym okresie? 

 
     Posiłki, które zjadamy jesienią, powinny dostarczać nam niezbędnych składników utrzymujących w pełnej sprawności nasz układ immunologiczny. W diecie na jesień powinny się znaleźć produkty, w których w dużej ilości znajduje się witamina D. Niewielu z Was zapewne zdaje sobie sprawę, że odgrywa ona ogromną rolę w podtrzymywaniu sprawności naszego układu odpornościowego. Jej niedobór powoduje, że częściej zapadamy na różnego rodzaju infekcje. Witaminę D zawierają tłuste ryby morskie – najwięcej śledź i makrela, odrobinę mniej łosoś i tuńczyk. Pewne ilości witaminy D są też w jajach i żółtym serze. Równie ważna dla naszej odporności jest witamina C. Włączajmy więc do jesiennej diety bogate w tę witaminę produkty: kiszoną kapustę, owoce dzikiej róży, ziemniaki, owoce cytrusowe oraz kiwi. Ponadto ważne w utrzymaniu naszej odporności są cenne składniki mineralne – cynk, selen i żelazo. Żelaza najwięcej zawiera mięso, ale pamiętajmy, że najlepiej wchłania się w obecności witaminy C. Cynk jest w rybach i owocach morza, roślinach strączkowych, pestkach dyni oraz w jajkach i soi. Selen znajdziemy natomiast w brokułach.  

Mam nadzieję, że tych kilka pomysłów rozbudzi Waszą jesienną kreatywność w kuchni i pozwoli przetrwać Wam ten szarobury okres. Pamiętajcie, że okres jesienny nie zwalnia nas z konieczności dbania o codzienną dietę i dostarczania porcji witamin i składników mineralnych. Poza tym nie warto ulegać pokusom i w czasie jesiennej chandry pocieszać się słodyczami, bo do postanowień noworocznych z pewnością dołączymy utratę ponadprogramowych kilogramów. 

 

 

dietetyka
Fot 4. Materiał własny | Jesienna dieta nie powinna obfitować w słodkości, warto zastąpić je warzywami i owocami

 

Gotowi na jesienną dietę? 🙂

Marcelina Karbowiak
Na co dzień możesz mnie spotkać w sklepie Decathlon Targówek w Warszawie – chętnie udzielę Wam rad nie tylko na temat sprzętu biegowego, ale również doradzę w kwestiach dietetycznych! Możesz również skontaktować się ze mną mailowo: marcelina.karbowiak@decathlon.com
Zadaj pytanie
Oceń artykuł:
4.5 (90%) 2 votes