Najlepszym sposobem na to, by zachęcić dzieci do wędrówki, jest zaangażowanie ich w przygotowanie prostych, a jednocześnie apetycznych przekąsek lub posiłków. Dziecko z przyjemnością wypucuje palcem miskę, a dla wszystkich będzie to okazja do spędzenia czasu w rodzinnym gronie przed i w trakcie wędrówki. Sprawdź 6 łatwych potraw na wędówkę i przygotuj je z dziećmi!
A ponieważ odżywianie odgrywa kluczową rolę zarówno podczas kilkugodzinnej, jak i kilkudniowej wyprawy, przedstawiamy poniżej 6 przepisów, które pozwolą skończyć z monotonią batonów energetycznych i kanapek z szynką.
Fot 1. Materiał własny | Wspólne gotowanie z dzieckiem na kempingu może sprawić wiele frajdy!
Czas przygotowania + gotowania: 10 minut + 0 minut
Składniki na 15 kulek:
– 1 filiżanka płatków owsianych
– ½ filiżanki drobnych kawałków czekolady (najlepiej gorzkiej)
– ⅓ filiżanki miodu
– ½ filiżanki mieszanki zmielonych ziaren
– ½ filiżanki masła orzechowego
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
Opcjonalnie: Możesz również dodać suszone owoce, a nawet ulubione płatki zbożowe dzieci, aby przepis stał się jeszcze bardziej atrakcyjny.
1/ Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Możesz to tego użyć drewnianej łyżki albo po prostu dłoni. Drobna rada: jeśli nie chcesz, by składniki przyklejały się do palców, zmocz wcześniej dłonie.
2/ Wstaw miskę z masą na 20 minut do lodówki, aby łatwiej było formować kuleczki.
3/ Uformuj kuleczki i włóż je w pojemniku do lodówki.
Przechowywanie/transport:
– Kulki należy pozostawić w zamkniętym pojemniku.
– Spożyć w ciągu tygodnia od przygotowania?
BARANEK I ŚWINKA MARSHMALLOW
Czas przygotowania + gotowania: 10 minut, nie wymaga gotowania
Składniki do wykonania 1 baranka:
– 1 duża biała pianka marshmallow
– 1 średnia biała pianka marshmallow
– 1 mała biała pianka marshmallow
– 2 migdały obrane ze skórki
– 4 krótkie paluszki
– 1 garstka wiórków kokosowych
– 1 tubka mleka skondensowanego
(Potrzebne będą nożyczki do rozcięcia pianek marshmallow oraz szpikulec do szaszłyków).
1/ Odetnij połowę średniej pianki marshmallow na głowę.
2/ Przyklej ją przy pomocy mleka skondensowanego do dużej pianki marshmallow. Pamiętaj, aby nałożyć mleko skondensowane po obu stronach pianek. Odczekaj parę minut, aby całość dobrze się skleiła.
3/ Wbij paluszki, aby zrobić nogi.
4/ Przyklej małą piankę marshmallow z tyłu: to będzie ogon.
5/ Posmaruj plecy mlekiem skondensowanym i posyp je wiórkami kokosowymi.
6/ Przyklej dwa obrane ze skórki migdały jako uszy.
Masz wyłącznie różowe pianki marshmallow? To nie problem! Możesz zrobić świnkę marshmallow, nie używając wiórków kokosowych. Aby wykonać ogonek w kształcie korkociągu, podgrzej i rozciągnij kawałeczek tylnej części korpusu, używając do tego metalowego szpikulca do szaszłyków.
Przechowywanie/transport:
Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. Na ogół trudno się oprzeć dłużej niż 5 minut!
BANANY Z CZEKOLADĄ ZAPIEKANE NA ŻARZE
Czas przygotowania + pieczenia: 30 minut (przygotowanie żaru), 1 minuta + 7-10 minut
Składniki dla 2 osób:
– 2 banany
– 1 tabliczka czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
– Opcjonalnie: małe pianki marshmallow.
1/ Rozetnij banany wzdłuż skórki.
2/ Wsuń do środka kostki czekolady i pianki marshmallow. Pamiętaj, że czekoladę należy wsunąć w pierwszej kolejności i wystarczająco głęboko, aby nie wypłynęła podczas zapiekania. W przeciwnym razie możesz poparzyć sobie palce, a poza tym byłoby to marnotrastwo.
3/ Każdego banana owiń osobno folią aluminiową, a następnie włóż do żaru. Drobna rada: połóż banana po przekątnej na kwadratowym kawałku folii aluminiowej i zapakuj go, tworząc trójkąt. Górną częścią trójkąta posłużysz się później, aby łatwiej wyjąć banany z żaru.
4/ Do jedzenia użyj łyżki. Uważaj, aby się nie sparzyć!
Przechowywanie/transport:
Spożyć zaraz po zapieczeniu.
PARÓWKOWE OŚMIORNICZKI
Czas przygotowania + gotowania: 1 minuta + 5 minut
Składniki dla 2 osób:
– 2 parówki
– 2 szpikulce do szaszłyków
1/ Natnij parówkę wzdłuż, zaczynając od środka, aby powstały macki ośmiornicy.
2/ Wbij szpikulec od dołu. Szpikulec powinien być metalowy, aby umożliwić dłuższe gotowanie.
3/ Ugotuj ośmiorniczkę. Macki zwiną się same.
Przechowywanie/transport:
Spożyć zaraz po ugotowaniu!
Czas przygotowania + pieczenia: 15 minut + 5 minut
Składniki na 5 szaszłyków:
– 1 ciasto do pizzy
– 5 parówek
1/ Potnij ciasto na paseczki.
2/ Nabij parówkę na szpikulec.
3/ Natnij spiralnie parówkę. Nacinanie zacznij pod skosem od dołu i przesuwaj nóż w górę wokół nabitej na szpikulec parówki.
4/ Rozciągnij parówkę jak sprężynę, nabij pasek ciasta do pizzy na czubek szpikulca, a następnie wkręć go w utworzoną wcześniej parówkową spiralę.
5/ Upiecz szaszłyk na ogniu.
Przechowywanie/transport:
Spożyć zaraz po upieczeniu. Podczas wędrówki, przed przygotowaniem i upieczeniem szaszłyków, przechowuj ciasto na pizzę oraz parówki w niskiej temperaturze (w lodówce turystycznej).
Czas przygotowania + gotowania: 10 minut + 13 minut
Składniki na 1 omlet:
– 2 jajka
– 1 plaster szynki lub szynka pokrojona w kosteczki
– 50 g tartego sera (zgodnie z upodobaniami)
– Sól, pieprz.
1/ (opcjonalnie) Możesz dodać warzywa i ulubione przyprawy!
2/ Do hermetycznego woreczka (np. do woreczka do zamrażania) wbij 2 jajka.
3/ Zamknij woreczek, usuwając z niego jak najwięcej powietrza. Potrząśnij, aby ubić jajka.
4/ Otwórz woreczek i dodaj do niego wszystkie pozostałe składniki.
5/ Usuń z woreczka jak najwięcej powietrza i zamknij go ponownie.
6/ Wrzuć woreczek z zawartością do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez 13 minut. Uważaj, aby woreczek nie stykał się z gorącym brzegiem garnka, ponieważ może stopić się lub przebić.
7/ Po ugotowaniu omlet powinien łatwo „wyjść” z woreczka.
Przechowywanie/transport:
Spożyć zaraz po ugotowaniu!
Zadbaj o odpowiednie zabezpieczenie jajek podczas wędrówki, aby całe gotowanie nie skończyło się omletem w plecaku!
Możesz również przygotować w domu małe woreczki z porcjami wszystkich składników. Wystarczy je później wymieszać i ugotować.
W zależności od wieku i zainteresowań dzieci możesz włączyć je w różne etapy przygotowania przekąsek poprzedzające wędrówkę (zakupy, przygotowanie woreczków…), rozwijając w ten sposób ich samodzielność. Zatem do dzieła! A jakie są Twoje ulubione przepisy? 🙂