ludzie siedzący na ziemi z latarkami czołowymi i torebkami z prowiantem

Co jeść w górach? Jaki posiłek będzie najlepszy na górskim szlaku?

Jakie przekąski zabrać do jedzenia w górach? Jak kaloryczny musi być prowiant na wędrówkę po górskich szlakach? Jakie posiłki na wyprawę trzeba mieć?

Zdobywanie górskich szczytów to ogromny wydatek energetyczny dla organizmu, który należy w jak największym stopniu uzupełnić. Aby nasze ciało funkcjonowało prawidłowo, należy zapewnić mu odpowiednie wartości odżywcze. Samo zapchanie żołądka nie wystarczy, żeby komfortowo i bezpiecznie pokonywać kolejne kilometry szlaków. Jeśli zastanawiasz się, co jeść w górach, aby zagwarantować sobie wartościowy prowiant na długi trekking, zapraszamy do zapoznania się z naszym poradnikiem.

Zapotrzebowanie na energię w górach - ile kalorii należy zjeść podczas wyprawy

Wybierając się na górską wyprawę, należy przygotować się na fakt, że nasze kaloryczne zapotrzebowanie wzrasta znacząco, zarówno z powodu aktywności fizycznej, jak i samej wysokości nad poziomem morza, na której się znajdujemy. Musimy być przygotowani na zapewnienie mu zarówno odpowiedniej liczby kalorii, jak i dobrego, pod względem proporcji, bilansu składników odżywczych. Bilansowi poświęcimy cały następny akapit, w tym natomiast skupimy się na zapotrzebowanie energetyczne. Nie da się jednoznacznie powiedzieć, ile kcal należy spożywać w górach, ponieważ nie da się określić tego także na żadnym innym terenie. To, ile kalorii musimy spożywać, zależy bowiem od masy ciała, wzrostu, płci, wieku i stopnia aktywności. Jak nietrudno się domyślić, inne zapotrzebowanie na energię ma młoda filigranowa kobieta, wykonująca niewymagające siły prace biurowe, która a inne tęgi mężczyzna w średnim wieku, który pracuje na budowie. Aby wyliczyć swoje zapotrzebowanie na energię, można skorzystać z gotowych kalkulatorów, które bez problemu znaleźć można w internecie. Większość z nich uwzględnia także to, ile razy w tygodniu ćwiczymy i jak intensywne są treningi. Na potrzeby tego poradnika, uśredniliśmy jednak wyniki, aby posłużyć się nimi jako przykładem. Założywszy, że zapotrzebowanie na energię wynosi od 1800 kcal do 2800 kcal, możemy napisać, że w górach rośnie ono mniej więcej dwukrotnie. Oczywiście mamy tu na myśli trekking po górach, nie zaś spacer do Morskiego Oka, do którego prowadzi asfaltowa droga.

osoba jedząca makaron

Proporcje składników odżywczych w posiłku - węglowodany, białka, tłuszcze a metabolizm

Zastanawiając się nad tym, co jeść w górach, należy wziąć pod uwagę nie tylko zapotrzebowanie na kalorie, ale również bilans składników odżywczych w pożywieniu. Można oczywiście wrzucić do plecaka kilka batoników i bułek, jednak nie będą to odpowiednio zbilansowane posiłki. Co więc należy jeść , aby zapewnić sobie odpowiednie składniki odżywcze? I jak powinien wyglądać bilans składników odżywczych w prowiancie górskim? Proporcje są stosunkowo proste do zapamiętania: 55% powinny stanowić węglowodany, 30% tłuszcze, a pozostałe 15% białka. Są to oczywiście dane szacunkowe. Można modyfikować je o kilka procent. Istotne jest jednak to, by zachować, zbliżone do podanych przez nas, proporcje. Węgle są bowiem podstawowym źródłem energii w czasie aktywności fizycznej. Są one bowiem najefektywniej zużywane przez poddane wysiłkowi mięśnie. To, co może w tym zestawieniu dziwić, to mała ilość białek. Podczas wędrówki po górach, zalecamy ich niskie spożycie, dlatego że zarówno ich trawienie, jak i wchłanianie i rozprowadzanie po organizmie, wymaga zużycia dużej ilości energii, co podczas aktywności nie jest elementem pożądanym.

Charakterystyka prowiantu na trekking - na co zwrócić uwagę poza wartościami odżywczymi

Zapasy pożywienia, które nie tylko umilą, ale również umożliwią nam pokonywanie szlaków, są w dużej mierze kwestią indywidualną. Preferencje żywieniowe są niezwykle zróżnicowane, dlatego nie da się jednoznacznie stwierdzić, co jeść w górach. Poza smakiem i składem żywności, o którym pisaliśmy wyżej, warto jednak wziąć pod uwagę także inne czynniki. Czym więc powinno się charakteryzować jedzenie, które zabieramy ze sobą w trasę? Przede wszystkim odpowiednią konserwacją. Możliwość przechowywania jedzenia w temperaturze dodatniej to jeden z podstawowych czynników, który należy wziąć pod uwagę, wybierając pożywienie na wędrówkę. Podobnie jak jego wielkość, waga i kaloryczność. Miej na uwadze to, że w górach, każdy dodatkowy kilogram w plecaku, odczuwany jest często podwójnie. Z tego powodu warto zadbać o to, by jedzenie było lekkie i kaloryczne. Lepiej spakować jedną, małą, ale kaloryczną przekąskę, niż kilka dużych, ale zawierających małą liczbę kalorii. Należy także zwrócić uwagę na opakowanie posiłku. W górach nie ma śmietników, więc śmieci musimy zabierać ze sobą, dlatego warto pomyśleć o tym wcześniej. Noszenie puszek po konserwach nie jest najlepszym pomysłem. Lepszym będzie lekkie i kompaktowe opakowanie z folii spożywczej lub torbeczki śniadaniowej. Aby ułatwić sobie życie, warto wziąć także pod uwagę sposób spożywania posiłku. W góry zabieramy ze sobą takie dania i przekąski, które w prosty sposób skonsumować można na szlaku.

turystyczne produkty żywnościowe i naczynia leżące na blacie

Planowanie prowiantu na wędrówkę po górskich szlakach

Podczas planowania prowiantu na wycieczkę górską, w pierwszej kolejności, należy zastanowić się nad długością trwania wyprawy. To, na ile dni jedziesz, ma podstawowe znaczenie. Inaczej pakuje się plecak na wycieczkę jednodniową, a inaczej na kilkudniowy trekking po górach. Ponadto, niezwykle istotne jest także to, czy po drodze będzie możliwość uzupełnienia pożywienia i wody. Warto sprawdzić, czy na trasie znajdować się będą schroniska, w których można zjeść ciepły posiłek. Jeśli tak, odchodzi nam problem dania głównego, które zajmuje najwięcej miejsca i dokłada najwięcej dodatkowych gramów bagażu. W schronisku można także poprosić o wrzątek, dlatego planując obiady w górach, można wziąć pod uwagę dania instant lub liofilizaty, którym poświęciliśmy miejsce w dalszej części poradnika.

Kanapka z pełnoziarnistego pieczywa - jedna z najlepszych przekąsek na szlaku

Kanapka na szlaku to jedzenie, które smakuje tak, jak nigdzie indziej. Nawet zwykła bułka z białego pieczywa i wędliny, wynosi nas na kulinarne wyżyny. Nie jest to jednak propozycja zbyt korzystna pod względem zdrowotnym. Po pierwsze dlatego, że wędlina może ulec zepsuciu, ze względu na temperaturę otoczenia. Po drugie dlatego, że białe pieczywo to puste kalorie. Lepszym wyjściem będzie więc kanapka z pełnoziarnistego pieczywa i dobrego jakościowo sera żółtego. Jeśli nie jesteś entuzjastą/entuzjastką sera, możesz wybrać na przykład pastę z ciecierzycy, pasztet wegański o zdrowym składzie, wędzone tofu lub w wersji słodkiej dżem ze 100% owoców, masło orzechowe lub miód.

Kabanosy, suszone mięso - sycące pożywienie i dobre źródło białka

Suszona wołowina, czyli tak zwane beef jerky, to produkt, który do niedawna był praktycznie nie do zdobycia. Obecnie, nabyć go można zarówno w dobrych sklepach turystycznych, jak i w wielu sklepach spożywczych. Suszone mięso wołowe, podobnie jak nasze swojskie kabanosy, to świetne źródło białka. Zabezpieczone przed psuciem się produkty, to świetna propozycja na wartościową przekąskę na szlaku. Pozwalają szybko się nasycić i zajmują mało miejsca w plecaku.

Czekolada - kaloryczna przekąska i prawdziwa bomba energetyczna

Jeśli należysz do miłośników/miłośniczek czekolady mlecznej lub białej, nie mamy dobrych wieści. Czekolada jest wprawdzie fantastyczną przekąską, ale tylko wtedy, kiedy jest to czekolada gorzka. Zawiera znacznie więcej węglowodanów, żelaza, magnezu i potasu niż jej mleczne i białe warianty, nie posiadając w swoim składzie praktycznie w ogóle cukru. Dzięki temu łatwo się przyswaja i daje prawdziwego kopa energii.

Owoce - świeże lub suszone źródło wielu składników mineralnych

Bogate w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik świeże i suszone owoce, to przekąski, które możemy zjeść bez trudu w czasie wycieczki górskiej. Zajmują niedużo miejsca, są zdrowe i smaczne. Które owoce najlepiej mieć w swoim plecaku? Przede wszystkim jabłka i banany, ale warto też wrzucić na ząb kilka rodzynek lub suszonych moreli i śliwek.

produkty żywieniowe leżące na blacie

Orzechy - lekka przekąska, którą warto zabrać do jedzenia

Tej przekąski chyba nie musimy zachwalać. Orzechy to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka. Są smaczne i dają dużo energii. Poza tym, szybko zabijają głód, co na trasie jest elementem zdecydowanie wartym wzięcia pod uwagę. W połączeniu z bakaliami tworzą tak zwaną mieszankę studencką, która jest świetną propozycją na górski trekking.

Żele i batony energetyczne - paliwo idealne na wycieczkę w góry

Tradycyjne batoniki, które w większości składają się z oleju palmowego i cukru to pozycja, której należy unikać, jeśli dba się o zdrowie. Dobrą alternatywę dla nich stanowią żele i batony energetyczne. Można je dostać zarówno w dobrych sklepach sportowych i turystycznych, jak i w popularnych sklepach spożywczych. W ich składzie znaleźć można niezbędne makroelementy oraz cenny błonnik.

Dania instant - zapychacz, który będąc w górach możemy dopuścić do spożycia

Jedzenie w proszku, czyli tak zwane zupki chińskie i inne dania instant to zło konieczne. Są niezdrowe i ich nadmierne spożywanie może skończyć się tragicznie dla układu trawiennego. Wybierając się w góry, można jednak czasami zrobić małe odstępstwo od normy. Jednak tylko wtedy, gdy zależy nam na ograniczeniu wydatków i zjedzeniu ciepłego posiłku na szlaku. Makaron z sosem w proszku, puree ziemniaczane i zupka instant to propozycje, które należy rozważyć tylko w takim przypadku. Zawsze lepiej będzie jednak wybrać owsiankę instant lub danie z kaszą kuskus. Przed zakupem warto przeczytać etykietę ze składem i wybrać takie danie, które będzie najmniej niezdrowe.

Liofilizaty - pełnowartościowy posiłek, który bez problemu zmieści się w plecaku

Dania liofilizowane to zdrowa alternatywa dla dań instant. Stanowią świetną propozycję na obiadokolację lub obiad na szlaku. Pozwalają zaspokoić apetyt nawet najbardziej wymagających miłośników wędrowania po górach, ponieważ występują w niezliczonych wręcz wariantach. Nie wymagają podgrzewania, wystarczy zalać wrzątkiem zawartość opakowania i poczekać aż stanie się magia. Żywność liofilizowana to nic innego niż jedzenie pozbawione wody (nawet do 95%). Jest to posiłek bogaty we wszystkie niezbędne składniki odżywcze, który jest lekki i kompaktowy.

Woda i ciepłe napoje - dlaczego należy dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu

Co prawda, nasz poradnik dotyczy zagadnienia: co jeść w górach, jednak nie możemy nie wspomnieć w nim o tym, jak ważne podczas wędrówki jest regularne uzupełnianie płynów. Na trasie warto mieć bukłak lub bidon z wodą a także termos z ciepłym napojem. Dobrym rozwiązaniem będzie herbata lub kawa z cukrem, która nie tylko uzupełni braki wody, ale również da kopa energii. Regularne nawadnianie organizmu jest jeszcze ważniejsze, niż jedzenie, dlatego należy pamiętać o piciu kilku łyków płynu na każdym krótkim przystanku.

Przeczytaj także

mężczyzna i kobieta z plecakami wędrujący po górach

Co zabrać w góry latem i zimą? Lista rzeczy do zabrania

Co warto zabrać w góry latem, a co zimą? Jak się ubrać w góry? Przygotowaliśmy listę rzeczy, które mogą się przydać na szlaku. Co spakować do plecaka?

kobieta jedząca baton energetyczny w górach

Prowiant na wycieczkę – co zabrać do jedzenia w góry na wyprawę

Co warto ze sobą zabrać do jedzenia w góry? Jaki prowiant wybierać na kaloryczną przekąskę i posiłek główny? Czego potrzebuje organizm na wędrówce?

ludzie uprawiający trekking górski w odzieży trekkingowej

Czym jest trekking górski i gdzie można go uprawiać?

Sprawdź, czym jest trekking górski i czym różni się od hikingu i wspinaczki. Dowiedz się, gdzie warto wybrać się na wyprawę trekkingową. Zapraszamy!

mężczyzna z dziećmi w odzieży outdoorowej w górach

Jak się ubrać w góry jesienią? Jaki typ odzieży na trekking?

Jak się ubrać w góry jesienią? Sprawdź, jak ochronić się przed zimnem, wiatrem i jesiennym deszczem. Podpowiadamy co zabrać na wędrówkę górską.