pasek
Zapisz się do newslettera

Wpisy na blogu ukazują się nieregularnie więc jeśli nie chcesz przegapić żadnego, zostaw Twój adres e-mail, artykuły będą lądować w Twojej skrzynce.

znaczek

Wybierz więcej niż jedną dyscyplinę:

pasek
18.03.2017
Szybko, tanio, smacznie, zdrowo, czy tak się da?

Szybko, tanio,smacznie , zdrowo – czy da się połączyć te cztery elementy w całość? Z punktu widzenia typowego studenta tak: w końcu w budce z kebabem jest TANIO (10 zł za kubełek!), SMACZNIE (pali przynajmniej ze dwa razy, ale to co ostre to dobre, bo zabija bakterie), no i ZDROWO (jest mięso? JEST. Węglowodany w postaci smacznej bułeczki? NO TAK).

Źródło: http://www.keepcalm-o-matic.co.uk/p/keep-calm-and-eat-kebab-108/

Odkładając żarty na bok: nie trzeba wydawać fortuny, żeby zjeść dobrze. Większość z produktów, które królują u mnie w kuchni wykorzystuję nie raz. W końcu nie dam rady pochłonąć całego twarogu, więc porcja 250g starcza mi na 2-3 dni.

Specjalnie dla Ciebie przygotowałam kilka przepisów, z których sama korzystam. Niektóre z nich możesz znaleźć na popularnych blogach kulinarnych w nieco innej odsłonie. Ja chcę pokazać Ci takie, które sama wypróbowałam i często do nich wracam

Frittata:

  • 3 jajka,
  • 50g szynki z kurczaka,
  • dowolne warzywa, u mnie zawsze: papryka żółta i czewona, pomidor,
  • ulubione przyprawy.

Sposób przygotowania: Warzywa pokroić w kostkę, dodać wraz z szynką do rozmieszanych jajek. Piec na patelni teflonowej na małej ilości oliwy z oliwek z jednej strony podprzykryciem na małym ogniu. Frittata jest gotowa, gdy boki bedą ścięte.

Źródło: http://www.bonappetit.com/test-kitchen/common-mistakes/article/frittata-common-mistakes

Pasta twarogowa:

  • 100g twarogu chudego,
  • 100g ogórka zielonego,
  • koperek,
  • 30g jogurtu naturalnego(2 łyżki),
  • 50g  szynki drobiowej,
  • 50g papryki,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: Twaróg rozgnieść widelcem. Warzywa oraz szynkę pokroić drobno. Wymieszać z twarogiem orazjogurtem naturalnym. Doprawić wedle uznania.

Źródło: http://gotujmy.pl/przepisy/pasty-twarogowe

Omlet twarogowy z bananem i twarogiem:

  • 40g płatków owsianych (ok. 4 łyżek),
  • 1 średni banan (ok. 100g),
  • cynamon (szczypta),
  • 1 saszetka słodzika Stevia,
  • 1 jajko,
  • 100g twarogu chudego.

Sposób przygotowania: Płatki wsypać do miski i zalać wrzątkiem do ichpoziomu. Odczekać 15 minut, aby wodą wsiąknęła. Banana rozgnieść widelcem. Wrzucić do miski z płatkami, wszystkie składniki wymieszać. Piec na patelniteflonowej na małej ilośći oliwy z oliwek z dwóch stron.

Ta pozycja to moje ulubione drugie śniadanie. Zaraz pod zdjeciem, załączam link do bloga, z któego korzystam już ładnych kilka lat i z niego czerpię inspiracje do swoich jadłospisów 🙂

Źródło: http://poranneinspiracje.blogspot.com

Pełnoziarnisty makaron na słodko:

  • 50g makaronu pełnoziarnistego,
  • 1/2 dużego banana,
  • 1 kiwi,
  • łyżka ulubionych orzechów,
  • łyżka jagód goi,
  • łyżka wiórków kokosowych,
  • 100g twarogu chudego,
  • 1 saszetka słodziku sypkiego,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego.

Sposób przygotowania: Makaron ugotować. Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać do niego jogurt naturalny i słodzik. Na makaron wylać pastę twarogową oraz pozostałe składniki.

Ostatnimi czasy zaczęłam się przyglądać nowym odsłonom diet low-carb. I tak trafiłam na dietę ketogeniczną, którą obecnie jestem zafascynowana. Bardzo spodobały mi się posiłki proponowane przez członków jednej z grup na popularnym portalu społecznościowym, dlatego sama postanowiłam spróbować przygotować coś w tym stylu:

Jajka sadzone z pomidorami i boczkiem wędzonym:

  • 3 jajka,
  • kilka plastów boczku wędzonego,
  • sól himalajska,
  • pieprz,
  • cały pomidor,
  • smalec gęsi (łyżeczka),
  • plaster sera źółtego.

Sposób przygotowania: boczek podsmarzyć na smalcu gęsim, dodać pomidory, wbić jajka i dodać przyprawy. Całość przykryć i smarzyć na małym ogniu do ścięcia się białka.

Jak widzicie: wcale nie trzeba wydawać TYSIĘCY, by zjeść zdrowo i smacznie. Nie trzeba także spędzać wielu godzin, by stworzyć coś niebywałego.

Czy tym postem przekonałam Cię do ruszenia tyłka z kanapy i przygotowania czegoś samodzielnie? Czy któryś z przepisów przypadł Ci do gustu? Koniecznie daj znać w komentarzach!

Gosia

Szybko, tanio, smacznie, zdrowo, czy tak się da?
5 (100%) 6

Autor: Gosia Nowak | E-mail: malgorzata.nowak@decathlon.com
pasek
Zapisz się do newslettera

Wpisy na blogu ukazują się nieregularnie więc jeśli nie chcesz przegapić żadnego, zostaw Twój adres e-mail, artykuły będą lądować w Twojej skrzynce.

znaczek

Wybierz więcej niż jedną dyscyplinę:

pasek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *