Czy indeks glikemiczny ma wpływ na nasze zdrowie? Jak najbardziej tak! O indeksie glikemicznym wspomina się szczególnie osobom chorującym na cukrzycę lub insulinooporność, chociaż tak naprawdę ten termin powinien być znany każdemu, dlatego spieszę z wyjaśnieniem, czym właściwie jest.
Indeks glikemiczny (IG) wyraża w jakim stopniu po spożyciu produktu, który zawiera 50g węglowodanów, zwiększy się stężenie glukozy we krwi w porównaniu do spożycia 50g samej glukozy, której IG wynosi 100. Innymi słowy, 40g węglowodanów w postaci arbuza spowoduje inny efekt glikemiczny niż spożycie 40g makaronu pełnoziarnistego.
Ze względu na wartość indeksu glikemicznego, wyróżnia się 3 grupy produktów:
Produkt | IG |
Kawa | 0 |
Herbata | 0 |
Jaja | 0 |
Mięso | 0 |
Owoce morza | 0 |
Mozzarella | 0 |
Grzyby | 15 |
Kalafior | 15 |
Papryka | 15 |
Truskawki | 25 |
Borówki | 25 |
Pomidor | 30 |
Kasza gryczana | 40 |
Makaron razowy (al’dente) | 40 |
Makaron z pszenicy durum | 50 |
Dojrzały banan | 60 |
Daktyle | 70 |
Cukier | 70 |
Arbuz | 75 |
Dynia | 75 |
Gluza | 100 |
Skrobia modyfikowana | 100 |
Na wartość indeksu glikemicznego mają wpływ niektóre czynniki, takie jak:
Produkty z wysokim IG są szybko trawione i wchłaniane, co powoduje gwałtowne uwolnienie glukozy do krwi po posiłku, a następnie szybki jej spadek. Dlatego zamiast być sytym przez dłuższy czas, niedługo po posiłku stajemy się głodni. Z kolei spożycie produktu o niskim IG spowoduje, że stężenie glukozy we krwi będzie wzrastać powoli oraz łagodnie będzie się obniżać, co oznacza, że dłużej pozostaniemy syci.
Spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym 2-4h przed treningiem może wpływać na wytrzymałość organizmu oraz opóźniać zmęczenie, z kolei zjedzenie żywności o wysokim IG u niektórych sportowców wrażliwych na wahania glukozy we krwi powoduje hipoglikemię. Jeżeli chodzi o uzupełnienie zapasów glikogenu mięśniowego po wysiłku fizycznym, warto sięgać po żywność i napoje o wysokim IG.
Omawiając temat indeksu glikemicznego, nie można nie wspomnieć o ładunku glikemicznym (ŁG), który odzwierciedla zawartość węglowodanów w pożywieniu. Niektóre produkty o wysokim IG w standardowej porcji zawierają niewielkie ilości węglowodanów przyswajalnych, dlatego też warto posłużyć się wzorem i obliczyć wartość ładunku glikemicznego potrawy według wzoru:
ŁG = węglowodany przyswajalne (g) x IG produktu/100
Tak samo jak indeks glikemiczny, na grupy klasyfikuje się potrawy o ładunku glikemicznym:
Dieta bogata w produkty o wysokim indeksie oraz ładunku glikemicznym zaburza gospodarkę węglowodanową; tym samym utrzymująca się hiperglikemia poposiłkowa zwiększa ryzyko cukrzycy bądź insulinooporności, które z kolei mają wpływ na wystąpienie chorób układu krążenia w przyszłości. Wystarczy, że krok po kroku wprowadzisz zmiany w swoim jadłospisie, a zapobiegniesz wcześniej wspomnianym schorzeniom.
Oto kilka wskazówek, które Ci pomogą:
Autor: Dietetyk Magdalena Niedźwiedzka
Literatura
Przeczytaj także: „Białko w diecie osoby aktywnej – co daje białko po treningu?”