Grill na diecie? Czemu nie! Wybierając właściwe produkty bez trudu stworzymy dietetyczne dania na grilla, na których nie ucierpi ani nasze zdrowie, ani sylwetka. Przedstawiamy 5 prostych i praktycznych porad, jak sprawić, by grill był fit.
Właśnie zacząłeś dietę i zastanawiasz się, jak ćwiczyć silną wolę w sezonie grillowym? Masz do wyboru dwie drogi: unikać pokus lub wybierać zdrowsze opcje. Wbrew pozorom nie jest to trudne, a dietetyczne potrawy z grilla nadal mogą zachwycać smakiem. Zacznijmy od najważniejszego dla wielu osób produktu, czyli mięsa na nasz fit grill.
Nasz wybór nie zawsze musi paść na ociekające tłuszczem steki, które spożywane w dużych ilościach często bywają średnim wyborem dla naszego zdrowia. W zamian za to zawsze możesz wziąć pod uwagę mięso drobiowe, a jeśli jesteś wyjątkowym miłośnikiem wołowiny wybierz stek bez dużej ilości tłuszczu. Wołowina zawiera wiele cennych aminokwasów, które są budulcem dla naszych mięśni, jednakże spożywanie czerwonego mięsa w dużych ilościach ma wyraźny wpływ na podwyższone ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.
Fot 1. Materiał własny | Spożywanie czerwonego mięsa w dużych ilościach ma wyraźny wpływ na podwyższone ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe
Bardzo dobrym wyborem będzie tutaj również ryba. Mięso ryb jest łatwe do strawienia, delikatne, a co najważniejsze – jest cennym źródłem kwasów omega, które odznaczają się pozytywnym wpływem na zdrowie człowieka.
Dobrą alternatywą dla mięsa są również roślinne źródła białka. W tym miejscu warto wymienić grillowaną ciecierzycę, która dobrze i dość mocno przyprawiona smakuje jak… chipsy. Co prawda taka kompozycja przypraw stanowi czasami nie lada wyznanie, ale jeśli uda nam się już osiągnąć mistrzostwo w tej dziedzinie, możemy rozpieszczać nasze kubki smakowe i bez wyrzutów sumienia grzeszyć zdrową przekąską. Poza tym dobrym wyborem jest też grillowane tofu, które również możemy przyprawić wedle naszego uznania i dodać do burgera bądź wykorzystać do stworzenia sałatki.
Podczas grillowania nie może także zabraknąć warzyw! Możemy je spożywać w wersji grillowanej, a także na surowo. Grillowane ziemniaczki (przyznajcie sami, że już czujecie ten smak 🙂 ), cukinia, bakłażan czy papryka są bardzo dobrym wyborem. Oprócz walorów smakowych warzywa te wzbogacą nasz dietetyczny grill o cenne witaminy, sole mineralne i błonnik, który ma usprawnia pracę jelit i duże znaczenie podczas trawienia. Błonnik w diecie pomaga szybciej osiągnąć sytość, dzięki czemu spożywamy mniej kalorii, a organizm otrzyma dawkę niezbędnych witamin.
Warzywa w dużej mierze składają się też z wody, zatem mogą być traktowane jako dodatkowe źródło płynów. Jest to szczególnie ważne, gdy nasz dietetyczny grill organizujemy latem, kiedy temperatura powietrza jest wysoka. Dietetyczne sałatki dopełnią wszystkie dania na grilla. Kto oparłby się sałatce z pachnących pomidorów malinowych i mozzarelli z dodatkiem świeżej bazylii i oliwą z oliwek, która jest znakomitym źródłem kwasów omega?
Chcesz, by twój grill był bardziej fit? Pij wodę! Właśnie woda ułatwi trawienie i ograniczy apetyt na niezdrowe przekąski. Regularne spożywanie płynów jest szczególnie ważne w okresie letnim. Odwodnienie to poważne zagrożenie dla naszego organizmu, szczególnie w przypadku dzieci oraz osób starszych, które w mniejszym stopniu odczuwają pragnienie, a skutki odwodnienia są dla nich bardziej dotkliwe.
Fot 2. Materiał własny | Nie sięgajmy po słodkie napoje gazowane, które gaszą uczucie pragnienia tylko pozornie, a są jedynie źródłem cukrów prostych oraz barwników
Wypijane kalorie są jednym z częstych powodów, dlaczego nie możesz schudnąć. Dlatego właśnie dietetyczne potrawy z grilla warto popijać niegazowaną wodą mineralną. Nie sięgajmy po słodkie napoje gazowane i energetyki. Gaszą one uczucie pragnienia tylko pozornie, a są przy tym źródłem barwników oraz cukrów prostych. Nieco lepszym wyborem będzie izotonik, który dodatkowo uzupełni nasze straty elektrolitowe. Zachęcam jednak do spożywania wody mineralnej jako płynu numer jeden. Zawsze możemy dodać do niej świeży plasterek limonki czy mięty, dzięki czemu woda będzie bardziej orzeźwiająca. Jest to również świetna okazja do tego aby uczyć dzieci zdrowych nawyków żywieniowych.
Dietetyczne dania na grilla i woda z owocami to za mało dla wielu miłośników letniego grillowania. Nieodłącznym elementem wieczornego biesiadowania jest oczywiście alkohol. Zanim po niego sięgniemy należy pamiętać, że jest on źródłem “pustych kalorii” i ma działanie odwadniające. Mocny alkohol spożywany w dużych ilościach jest także bardzo niezdrowy dla serca i nerek.
Fot 3. Materiał własny | Alkohol w dużych ilościach jest szkodliwy. Warto uzbroić się w inne płyny 🙂
Jeśli nie wyobrażamy sobie grillowania bez choć jednego drinka, lepszą alternatywą będzie dobrej jakości wino. Usprawnia ono proces trawienia, wspaniale komponuje się z jedzeniem, a także zawiera składnik o nazwie resveratrol. Jest on polifenolem, który “zmiata” wolne rodniki dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, otyłości czy choroby nowotworowej. Innymi słowy może wpłynąć na wydłużenie życia.
Dietetyczne potrawy z grilla to nie wszystko. Podczas sezony gilllowego nie zapominajmy o regularnym ruchu! Grillowanie w gronie przyjaciół i rodziny jest przyjemne, a o jedzeniu przysmaków nie trzeba nawet wspominać. Niestety spożyte kalorie prędzej czy później mogą się odbić na naszej sylwetce. By temu zapobiec warto zaproponować bliskim wspólne granie w piłkę czy badmintona – pomysłów na sport jest mnóstwo! Wystarczą jedynie chęci, a dobrą zabawę mamy gwarantowaną 🙂
Osoby rozpoczynające dietę redukcyjną i treningi często padają ofiarą powtarzanych przez lata sportowych mitów żywieniowych. Jednym z nich jest konieczność nieustannego liczenia kalorii, bez robienia żadnych odstępstw od tej reguły. Tak stosowana dieta jest skuteczna, jednak po jakimś czasie może całkowicie odebrać nam motywację do zdrowego odżywiania. Najważniejszy w diecie jest balans. Jeśli przez 90 proc. czasu jemy zdrowo to jeden wypad na grilla z przyjaciółmi nie sprawi, że przytyjemy. Szczególnie, jeśli będzie to grill w wersji fit.
Fot 4. Materiał własny | Pamiętajmy o tym, że spożyte kalorie prędzej czy później odbiją się na naszej sylwetce