Wakacje pod namiotem mają wielu zwolenników. Bliskość natury, oszczędność pieniędzy czy możliwość zabrania czworonoga to tylko niektóre zalety urlopu pod gołym niebem. Minusem jest konieczność gotowania w trudniejszych warunkach. Przygotowaliśmy 10 przepisów na proste, szybkie i bardzo smaczne dania pod namiot.
Dobrym rozwiązaniem (szybkim i skutecznym) jest zabranie ze sobą też żywności liofilizowanej. Jeśli natomiast mamy ochotę przygotować pożywienie we własnym zakresie, zachęcamy do lektury!
Jajka można jeść na śniadanie, obiad i kolację. Dlatego nie mogło ich zabraknąć w naszym pierwszym przepisie.
Składniki:
Przygotowanie:
Obierz ze skórki pomidora i pokrój go w kostkę. Roztrzep jajka na gładki kogel-mogel. Rozgrzej patelnię i roztop na niej masło. Dodaj pomidora, a po krótkim przesmażeniu wlej masę jajeczną. Dopraw całość solą i pieprzem i smaż do uzyskania konsystencji, jaką lubisz. Jajka powinny być ścięte, ale jajecznica nie może być za sucha.
Pamiętaj! Trzepaczka, której użyjesz w tym przepisie, jest jedną z rzeczy, jakie warto zabrać ze sobą, jadąc pod namiot z dzieckiem. Trzepaczka pomoże w przygotowaniu wielu dań, w tym uwielbianych przez maluchy naleśników!
Fot 1. Materiał własny
Jeśli będziesz mieć szczęście i znajdziesz w lesie grzyby, możesz przyrządzić jajecznicę z kurkami!
Składniki:
Przygotowanie:
Oczyść i pokrój kurki w drobną kostkę. Podsmaż je na maśle lub oleju, a następnie dodaj roztrzepane jajka. Całość dopraw solą i pieprzem, i smaż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Inną propozycją na jajka jest jajko sadzone z koperkiem. Możesz zjeść je samodzielnie lub jako dodatek do ziemniaków czy kaszy.
Składniki:
Przygotowanie:
Wbij jajka do miseczki. Rozgrzej masło lub olej na patelni, ustaw średnią moc palnika, a następnie wylej jajka na patelnię. Smaż jajka około 4 minut. Jeśli chcesz, aby białko przy żółtku było ścięte, na koniec nakryj patelnię pokrywką. Gotowe jajka zsuń na talerz i posyp je koperkiem.
Najlepsze pola namiotowe zapewniają możliwość korzystania z prądu. Jeśli musisz poradzić sobie bez elektryczności i specjalnie wyznaczonego miejsca do gotowania, nic straconego. Jajka (i nie tylko) przygotujesz na gazowej kuchence turystycznej.
Fot 2. Materiał własny
Pozostając w temacie jajek, nie można zapomnieć o tak popularnej ostatnio szakszuce!
Składniki:
Przygotowanie:
Obierz czosnek i cebulę oraz pomidory, jeżeli używasz świeżych. Pokrój wszystko w drobną kostkę. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj pomidory i smaż, aż odparuje z nich cała woda. Gdy sos będzie gotowy, wbij jajka. Danie będzie gotowe, kiedy białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
W naszych prostych i szybkich daniach pod namiot nie mogło zabraknąć naleśników.
Składniki:
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, wodę i 3 łyżki oleju lub masła oraz szczyptę soli. Rozmieszaj składniki trzepaczką do uzyskania gładkiej masy. Następnie rozgrzej olej na patelni i smaż naleśniki. Podawaj je z owocami.
Jedną z rzeczy, które przydają się na biwaku, jest garnek. Jeśli o nim nie zapomniałeś, bez problemu przygotujesz leczo z cukinią.
Składniki:
Przygotowanie:
Obierz cukinię i pokrój ją w kostkę. Paprykę i cebulę również pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Jeśli używasz świeżych pomidorów, obierz je ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej łyżkę oleju w garnku i podsmaż cebulę. Następnie dodaj kiełbasę i paprykę, i podsmaż je na dość mocnym ogniu, cały czas mieszając. Dodaj pomidory i cukinię. Całość dopraw do smaku i gotuj około 25-30 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Fot 3. Materiał własny
Gdzie warto pojechać pod namiot? Z pewnością do Włoch, gdzie kupisz najlepsze makarony do przyrządzenia spaghetti! Oczywiście w Polsce przyrządzisz równie pyszne danie, zwłaszcza ze świeżych, letnich pomidorów.
Składniki:
Przygotowanie:
Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Ugotuj makaron z odrobiną soli. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż czosnek. Dodaj pomidory, oregano, sól i pieprz do smaku, i gotuj kilka minut, aż sos zrobi się gęsty. Następnie dodaj ugotowany makaron i wymieszaj go z sosem.
Ulubioną potrawą dzieci (i nie tylko!) jest makaron z serem. Bez trudu przygotujesz go pod namiotem.
Składniki:
Przygotowanie:
Ugotuj makaron z odrobiną soli. Do odcedzonego makaronu dodaj 4 łyżki oleju lub oliwy, 4 łyżki soku z cytryny i zamieszaj całość. Następnie wymieszaj makaron ze startym żółtym serem. Jeżeli masz świeże zioła, możesz posiekać je drobno i również posypać nimi makaron.
Kolejny pomysł na szybki i tani obiad to ryż z warzywami.
Składniki:
Przygotowanie:
Ugotuj ryż. Przygotuj paprykę, cukinię i pomidory, i pokrój je w kostkę. Marchewkę i ząbki czosnku pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej olej na patelni, a następnie podsmaż cebulę i marchew. Następnie dodaj paprykę, cukinię, pomidory i czosnek. Całość dopraw do smaku i smaż do momentu, aż warzywa będą miękkie, ale wciąż chrupiące. Wyłóż ryż i warzywa na talerze.
Na bazie poprzedniego dania możesz też przyrządzić ryż z kurczakiem i warzywami.
Składniki:
Postępuj tak samo, jak we wcześniejszym przepisie, dodatkowo przesmażając na patelni pokrojoną w kostkę i przyprawioną pierś z kurczaka. Po usmażeniu piersi dodaj ją do gotowych warzyw. Kurczaka możesz zastąpić innym dowolnym mięsem.