WYBIERZ DYSCYPLINĘ SPORTU

10 prostych i szybkich dań pod namiot

15 czerwiec 2020
#PORADY

Wakacje pod namiotem mają wielu zwolenników. Bliskość natury, oszczędność pieniędzy czy możliwość zabrania czworonoga to tylko niektóre zalety urlopu pod gołym niebem. Minusem jest konieczność gotowania w trudniejszych warunkach. Przygotowaliśmy 10 przepisów na proste, szybkie i bardzo smaczne dania pod namiot.


Dobrym rozwiązaniem (szybkim i skutecznym) jest zabranie ze sobą też żywności liofilizowanej. Jeśli natomiast mamy ochotę przygotować pożywienie we własnym zakresie, zachęcamy do lektury!

Jajecznica z pomidorami

Jajka można jeść na śniadanie, obiad i kolację. Dlatego nie mogło ich zabraknąć w naszym pierwszym przepisie.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 pomidor,
  • 2 łyżeczki masła lub oleju,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Obierz ze skórki pomidora i pokrój go w kostkę. Roztrzep jajka na gładki kogel-mogel. Rozgrzej patelnię i roztop na niej masło. Dodaj pomidora, a po krótkim przesmażeniu wlej masę jajeczną. Dopraw całość solą i pieprzem i smaż do uzyskania konsystencji, jaką lubisz. Jajka powinny być ścięte, ale jajecznica nie może być za sucha.

Pamiętaj! Trzepaczka, której użyjesz w tym przepisie, jest jedną z rzeczy, jakie warto zabrać ze sobą, jadąc pod namiot z dzieckiem. Trzepaczka pomoże w przygotowaniu wielu dań, w tym uwielbianych przez maluchy naleśników!

Fot 1. Materiał własny

Jajecznica z kurkami

Jeśli będziesz mieć szczęście i znajdziesz w lesie grzyby, możesz przyrządzić jajecznicę z kurkami!

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 150 gramów kurek,
  • 2 łyżeczki masła lub oleju,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Oczyść i pokrój kurki w drobną kostkę. Podsmaż je na maśle lub oleju, a następnie dodaj roztrzepane jajka. Całość dopraw solą i pieprzem, i smaż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Jajka sadzone z koperkiem

Inną propozycją na jajka jest jajko sadzone z koperkiem. Możesz zjeść je samodzielnie lub jako dodatek do ziemniaków czy kaszy.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 2 łyżki masła lub oleju,
  • koperek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Wbij jajka do miseczki. Rozgrzej masło lub olej na patelni, ustaw średnią moc palnika, a następnie wylej jajka na patelnię. Smaż jajka około 4 minut. Jeśli chcesz, aby białko przy żółtku było ścięte, na koniec nakryj patelnię pokrywką. Gotowe jajka zsuń na talerz i posyp je koperkiem.

Najlepsze pola namiotowe zapewniają możliwość korzystania z prądu. Jeśli musisz poradzić sobie bez elektryczności i specjalnie wyznaczonego miejsca do gotowania, nic straconego. Jajka (i nie tylko) przygotujesz na gazowej kuchence turystycznej.

Fot 2. Materiał własny

Jaja w pomidorach, czyli szakszuka

Pozostając w temacie jajek, nie można zapomnieć o tak popularnej ostatnio szakszuce!

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 średnia cebula,
  • puszka pomidorów lub 4 świeże pomidory,
  • sól i pieprz, kumin, słodka i ostra papryka w proszku.

Przygotowanie:

Obierz czosnek i cebulę oraz pomidory, jeżeli używasz świeżych. Pokrój wszystko w drobną kostkę. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj pomidory i smaż, aż odparuje z nich cała woda. Gdy sos będzie gotowy, wbij jajka. Danie będzie gotowe, kiedy białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

Naleśniki z owocami

W naszych prostych i szybkich daniach pod namiot nie mogło zabraknąć naleśników.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • ¾ szklanki wody,
  • 3 łyżki oleju lub masła,
  • sól.

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, wodę i 3 łyżki oleju lub masła oraz szczyptę soli. Rozmieszaj składniki trzepaczką do uzyskania gładkiej masy. Następnie rozgrzej olej na patelni i smaż naleśniki. Podawaj je z owocami.

Leczo z cukinią

Jedną z rzeczy, które przydają się na biwaku, jest garnek. Jeśli o nim nie zapomniałeś, bez problemu przygotujesz leczo z cukinią.

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • puszka pomidorów lub 4 świeże pomidory,
  • 1 laska kiełbasy,
  • łyżka oleju,
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku.

Przygotowanie:

Obierz cukinię i pokrój ją w kostkę. Paprykę i cebulę również pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Jeśli używasz świeżych pomidorów, obierz je ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej łyżkę oleju w garnku i podsmaż cebulę. Następnie dodaj kiełbasę i paprykę, i podsmaż je na dość mocnym ogniu, cały czas mieszając. Dodaj pomidory i cukinię. Całość dopraw do smaku i gotuj około 25-30 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Fot 3. Materiał własny

Spaghetti ze świeżymi pomidorami

Gdzie warto pojechać pod namiot? Z pewnością do Włoch, gdzie kupisz najlepsze makarony do przyrządzenia spaghetti! Oczywiście w Polsce przyrządzisz równie pyszne danie, zwłaszcza ze świeżych, letnich pomidorów.

Składniki:

  • 300 gramów makaronu,
  • 8 świeżych pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz, suszone oregano.

Przygotowanie:

Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Ugotuj makaron z odrobiną soli. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż czosnek. Dodaj pomidory, oregano, sól i pieprz do smaku, i gotuj kilka minut, aż sos zrobi się gęsty. Następnie dodaj ugotowany makaron i wymieszaj go z sosem.

Makaron z serem

Ulubioną potrawą dzieci (i nie tylko!) jest makaron z serem. Bez trudu przygotujesz go pod namiotem.

Składniki:

  • 300 gramów makaronu,
  • 50 gramów żółtego sera,
  • 4 łyżki oliwy lub oleju,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • sól,
  • świeże zioła, np. oregano, bazylia.

Przygotowanie:

Ugotuj makaron z odrobiną soli. Do odcedzonego makaronu dodaj 4 łyżki oleju lub oliwy, 4 łyżki soku z cytryny i zamieszaj całość. Następnie wymieszaj makaron ze startym żółtym serem. Jeżeli masz świeże zioła, możesz posiekać je drobno i również posypać nimi makaron.

Ryż z warzywami

Kolejny pomysł na szybki i tani obiad to ryż z warzywami.

Składniki:

  • szklanka ryżu,
  • 1 cukinia,
  • 2 papryki,
  • 2 pomidory,
  • 2 marchewki,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 cebula,
  • 6 łyżek oleju,
  • sól, pieprz, suszone oregano.

Przygotowanie:

Ugotuj ryż. Przygotuj paprykę, cukinię i pomidory, i pokrój je w kostkę. Marchewkę i ząbki czosnku pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej olej na patelni, a następnie podsmaż cebulę i marchew. Następnie dodaj paprykę, cukinię, pomidory i czosnek. Całość dopraw do smaku i smaż do momentu, aż warzywa będą miękkie, ale wciąż chrupiące. Wyłóż ryż i warzywa na talerze.

Ryż z kurczakiem i warzywami

Na bazie poprzedniego dania możesz też przyrządzić ryż z kurczakiem i warzywami.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • szklanka ryżu,
  • 1 cukinia,
  • 2 papryki,
  • 2 marchewki,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 cebula,
  • 6 łyżek oleju,
  • sól, pieprz, suszone oregano, przyprawa do kurczaka.

Postępuj tak samo, jak we wcześniejszym przepisie, dodatkowo przesmażając na patelni pokrojoną w kostkę i przyprawioną pierś z kurczaka. Po usmażeniu piersi dodaj ją  do gotowych warzyw. Kurczaka możesz zastąpić innym dowolnym mięsem.

Polub artykuł
Komentarze Chmurka komentarza
Udostępnij
NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE ARTYKUŁY

KEMPING

Co zabrać na kemping? 5 akcesoriów kempingowych

Co zabrać na kemping? 5 akcesoriów kempingowych
KEMPING

Co zabrać pod namiot? Zobacz listę rzeczy!

Co zabrać pod namiot? Zobacz listę rzeczy!
KEMPING

[Wideo] Namiot pompowany czy tradycyjny? Sprawdź, jak je rozłożyć!

[Wideo] Namiot pompowany czy tradycyjny? Sprawdź, jak je rozłożyć!

ŚLEDŹ
DECATHLONPOLSKA
NA INSTAGRAM

#SprawdzaSiewSporcie #SportzDecathlon #PasjaDoSportu