Dieta to inaczej sposób odżywiania, powszechny dla jakiejś społeczności. Pojęcia tego używa się także w odniesieniu do diet odchudzających lub terapeutycznych. Nie należą one co prawda do zbilansowanych form odżywiania się, jednak ich stosowanie przynosi efekt leczniczy. O jakich dietach mowa?
Dieta ta kierowana jest do osób, które cierpią na refluks, stany zapalne błon śluzowych żołądka i jelit. To także dieta dla osób chorujących na nowotwory, mających problemy nerkami lub zmagającymi się z chorobami serca i układu krążenia. Spożywane w tej diecie produkty ograniczają wydzielanie soku żołądkowego.
Dieta ta oparta jest ona na produktach zbożowych, jasnym pieczywie (ale nie pełnoziarnistym!), zsiadłym mleku i gotowanych na miękko jajach. Dopuszczalne jest w niej mięso, ale tylko chude. Warzywa natomiast powinny być gotowane i miksowane. W diecie powinniśmy unikać czosnku, cebuli i roślin strączkowych. To samo dotyczy alkoholu, wody gazowanej i słodzonych napojów.
Ten rodzaj diety powinny stosować osoby cierpiące na cukrzycę oraz insulinooporność. Polecana jest także osobom mającym problemy z sercem. Po spożyciu posiłków o niskim indeksie glikemicznym nie dochodzi bowiem do nagłego wyrzutu insuliny do krwi. Spożyty produkt trawiony jest powoli. Dzięki temu poziom cukru we krwi rośnie nieznacznie a my sami długo nie odczuwamy głodu.
Dieta ta pozwala też schudnąć. Musimy jednak pamiętać, aby spożywać produkty o IG mniejszym niż 50. Należy więc odstawić słodycze, słodzone napoje, pieczywo pszenne, suszone owoce oraz banany i kiwi. Nie wolno też jeść gotowanych ziemniaków, buraków i kukurydzy. Odstawić musimy także biały ryż i makarony. Dozwolone są za to mięso (chude) i jaja.
Jest to dieta odchudzająca. Aby zbić masę ciała, należy doprowadzić do deficytu energetycznego, wynoszącego około 1000 kalorii na dzień (w odniesieniu do potrzeb organizmu). W diecie tej nie wolno więc stosować produktów wysokoenergetycznych, czyli tych, które zawierają cukry i tłuszcze. Musimy więc odstawić napoje słodzone, tłuste mięso i mleko. Przygotowując posiłki musimy pamiętać, aby ograniczyć ich smażenie czy pieczenie z tłuszczem.
Jest to rodzaj diety, polegający na wyeliminowaniu z niej jednego lub kilku składników. Najczęściej dietę tą wykorzystują osoby, które zmagają się z alergiami pokarmowymi. Nie powinny jednak stosować jej osoby zdrowe, aby nie wywołać deficytów witamin i mikroskładników. Aby wykryć źródło naszej alergii pokarmowej, musimy wykonać odpowiednie testy. Zidentyfikują one składnik, którego nie możemy spożywać. Dietę eliminacyjną stosują więc osoby, które cierpią na:
Należą tu diety wegańska i wegetariańska. Ich stosowanie ma podłoże etyczne i światopoglądowe, połączone z dbaniem o środowisko naturalne. Ograniczenie konsumpcji mięsa jest bowiem drogą do zahamowania zmian klimatycznych. Dieta wegańska wyklucza spożywanie nie tylko mięsa, ale i produktów pochodzenia zwierzęcego. Dieta wegetariańska natomiast, eliminuje z diety jedynie mięso. Stosując te diety, należy pamiętać o suplementowaniu witaminy B12.
Jest to jedna z diet wspomagających odchudzanie. Białko stanowi w niej co najmniej 20% planu żywieniowego (a nawet 30%). Jednocześnie polega ona na obniżeniu ilości węglowodanów i tłuszczu lub redukcji węglowodanów na rzecz tłuszczów. Wśród diet białkowych wymienić możemy dietę:
Diety te polecane są dla osób chorujących na nowotwory, aktywnych fizyczne i odchudzających się.
Przeczytaj więcej na temat diety niskowęglowodanowej.
Dietę niskotłuszczową powinny stosować osoby z zapaleniem lub kamicą pęcherza żółciowego i dróg żółciowych. To także dieta dla osób z chorobami wątroby i trzustki. Ma ona działanie nie tylko lecznicze, ale i odchudzające. Polega na wyeliminowaniu z diety tłustego mięsa, wysoko przetworzonych produktów, fast foodów, wypieków cukierniczych i tłustych przetworów mlecznych.
Dieta wysokotłuszczowa natomiast, zyskała na popularności dzięki diecie ketogenicznej. Polega ona na spożywaniu posiłków z dominacją tłuszczy (nawet 90%) i ograniczeniu białka i węglowodanów. Jej celem jest spadek masy ciała. Polecana jest osobom chorującym na padaczkę oraz walczącym z insulinoopornością.
Przeczytaj także: Dieta Dąbrowskiej – co warto o niej wiedzieć?