Rozpoczynając odchudzanie, każdy ma nadzieję na szybkie efekty, w postaci utraty tkanki tłuszczowej i nadprogramowych kilogramów. Okazuje się, że stosując dietę redukcyjną i trenując, pierwsze owoce obserwować można już po 14 dniach. Jeśli zastanawiasz się, jak schudnąć w 2 tygodnie i nie obawiać się efektu jojo, poniżej uchylamy rąbka tajemnicy. W tak krótkim czasie Twoja sylwetka może zmienić się na lepsze, bez narażania zdrowia i kondycji organizmu.
Jeśli zależy Ci na tym, by szybko schudnąć bez uszczerbku na zdrowiu, gwarantujemy, że jest to możliwe. Nie należy jednak spodziewać się spektakularnych wyników, takich jak utrata 15 kg w 2 tygodnie. Szerokim łukiem omijaj restrykcyjne diety cud, które wyniszczają organizm i najczęściej wiążą się z nawrotem dodatkowych kilogramów. Grunt to zdroworozsądkowe podejście, zaangażowanie, sumienność i regularność. Dzięki tym zasadom już w 14 dni zbudować można skuteczny, a co ważniejsze bezpieczny model odchudzania, dzięki któremu dieta nie będzie wiązała się jedynie z reżimem, ale zdrowymi przyzwyczajeniami żywieniowymi. Na początku warto określić swój cel i znaleźć odpowiednią motywację, która pozwoli wytrwać w obranych założeniach, jadłospisie i regularnych ćwiczeniach.
Proces odchudzania w każdym przypadku wyglądać będzie inaczej. Uwarunkowane jest to wskaźnikiem BMI, szybkością przemiany materii, metabolizmem, stopniem aktywności fizycznej i predyspozycjami organizmu. Zawsze jednak schemat jest ten sam — aby schudnąć, należy trzymać się deficytu kalorycznego, czyli dostarczać mniej kalorii, niż wynosi dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Głodówka nie jest dobrym pomysłem. Wracając do normalnego stylu życia nietrudno o efekt jojo, będący zmorą każdej osoby będącej na diecie odchudzającej. Żeby zdrowo schudnąć, trzeba jeść, ale z głową. Najrozsądniejszym pomysłem jest konsultacja z dyplomowanym dietetykiem, który przygotuje model żywienia, biorąc pod uwagę właściwą kaloryczność, indywidualne potrzeby, ewentualne choroby czy alergie pokarmowe.
Utrata wagi jest możliwa nawet w tak niedługim czasie, jak wspomniane 2 tygodnie. Informacja ta z pewnością ucieszy osoby, którym zależy na szybkich efektach, w związku ze zbliżającym się wyjazdem, imprezą okolicznościową lub inną ważną okazją. Poniżej zdradzamy, jak zacząć, ile można schudnąć w 14 dni oraz jak powinno przebiegać odchudzanie, by cieszyć się ze świetnych rezultatów i uniknąć efektu jojo.
Rozpoczynając bezpieczne odchudzanie, należy pamiętać o tym, że coś takiego jak dieta cud nie istnieje. Wiele z nich przekonuje o szybkich efektach i możliwości zgubienia nawet 10 kg w 2 tygodnie. Biorąc pod uwagę kwestie zdrowotne, nie jest to jednak zalecane. Zbyt szybka utrata wagi wiązać się może ze znacznym osłabieniem odporności, rozregulowaniem metabolizmu, problemami z układem trawiennym i idącymi za tym dolegliwościami oraz wspomnianym już efektem jojo. Aby zgubić kilka kilogramów w niedługim czasie, warto zaplanować swoje posiłki w taki sposób, żeby zakładały spożywanie zdrowych tłuszczy, chudego mięsa, nabiału, warzyw (szpinak, sałata, papryka, marchew, brokuł, seler naciowy, buraki czy rukola) i owoców (grejpfrut, ananas, jabłka, borówki, maliny, truskawki, pomarańcze, arbuzy) oraz produktów bogatych w węglowodany złożone, obfitujących w błonnik pokarmowy (kasze, płatki owsiane, wyroby pełnoziarniste). Poza menu niezwykle ważne są regularna aktywność fizyczna oraz czas na regenerację i odpoczynek. Tylko systematyczność i nieustępliwość w staraniach dietetycznych mogą przynieść pożądane wyniki.
Przeczytaj także: Białko w diecie osoby aktywnej
Dzięki wskazanym zmianom, wprowadzonym do codziennego jadłospisu oraz stylu życia obserwować można efekty, takie jak dobre samopoczucie i lepszy wygląd. Zdrowe odchudzanie naprawdę jest możliwe. Należy jednak podejść do niego z głową — zebrane plony w postaci redukcji niechcianych kilogramów będą wtedy zadowalające, a co ważniejsze, trwałe.
Jeśli chcemy schudnąć zdrowo i bezpieczne, dietetycy określili konkretną ilość kilogramów, jaką można zgubić w ciągu 1 tygodnia. Podążając za radami specjalistów, zakres ten waha się między 1 a 1,5 kg mniej tygodniowo. Oznacza to, że w ciągu 2 tygodni schudnąć można 2 lub 3 kilogramy. Aby jednak plan odchudzania zaczął działać, wpierw należy zadbać o wprowadzenie zasad zdrowego odżywiania.
Stosując dietę, w pierwszej kolejności niższy wskaźnik na wadze wskazuje na wyeliminowanie dużych ilości wody w organizmie. Pamiętajmy, że celem osoby odchudzającej się nie jest utrata wody, a zgubienie nadmiaru tkanki tłuszczowej. Aby tak się stało, należy pamiętać nie tylko o zmniejszeniu kaloryczności posiłków w codziennym menu, ale również spożywaniu właściwych produktów, które pozwolą podkręcić metabolizm. Należą do nich m.in. pikantne i rozgrzewające przyprawy, w tym papryczka chili, cynamon, imbir i kurkuma. Komponując dietetyczny i zdrowy jadłospis, który pozwoli na schudnięcie w 2 tygodnie bez efektu jojo, polecamy kierować się instrukcjami, promowanymi przez specjalistów.
Chcąc wysmuklić sylwetkę i cieszyć się z trwałej utraty masy Twoje menu powinno składać się ze składników obfitujących w pełnowartościowe białko, węglowodany złożone, zdrowe tłuszcze oraz składniki mineralne i witaminy. Dzięki tak skomponowanemu jadłospisowi nie musisz martwić się o niedobory czy osłabienie odporności. Zdrowe odżywianie połączone z utratą tzw. oponki, czyli szkodliwego dla zdrowia tłuszczu trzewnego wpłynie nie tylko na poprawę samopoczucia i pewności siebie, ale i zmniejszy ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego czy cukrzycy typu 2.
Unikaj gazowanych i słodzonych napojów. Nawet w sokach owocowych mogą kryć się zawrotne ilości białego cukru i innych szkodliwych dodatków. Zamiast nich wybieraj samodzielnie wyciskane napoje ze świeżych owoców. Zrezygnuj także z produktów cukierniczych, słodyczy i wypieków. W zamian za nie przyrządzaj autorskie desery i przekąski dietetyczne, dzięki którym nie ulegniesz pokusie.
Przeczytaj także: Jak schudnąć z twarzy i pozbyć się tłuszczu?
Swoją dietę wzbogać w pełnoziarniste pieczywo, ciemny ryż i makarony, kasze oraz płatki owsiane, czyli źródła dobrych węglowodanów. Tłuszcz dostarczaj, spożywając ryby morskie, orzechy, nasiona, awokado, oliwę z oliwek oraz oleje roślinne. W każdym posiłku staraj się uwzględniać warzywa i owoce, obfitujące w błonnik, który gwarantuje uczucie sytości na dłużej, a ponadto usprawnia trawienie i minimalizuje ryzyko zaparć czy niestrawności. Dobrym źródłem białka są z kolei chudy nabiał, drobiowe mięso (filet z kurczaka lub indyka), jajka czy mleko. W sezonie wzmożonych przeziębień i grypy dietetycy polecają, aby menu urozmaicić, sięgając po kiszonki.
Chcesz schudnąć 10 kg w tydzień? Zasady zdrowego odchudzania nie dopuszczają możliwości tego typu. Tak zgubione kilogramy wrócą szybciej, niż się tego spodziewasz, a z pozoru spektakularne efekty głodówki, czy diety opierającej się na spożywaniu zaledwie 1000 kcal odpłacą się przybraniem niechcianej masy ciała. Jak już wspominaliśmy, tygodniowo bezpiecznie jest tracić 1-1,5 kg. Jak zatem schudnąć w 2 tygodnie, nie martwiąc się o efekt jojo? Odpowiedzią na pytanie, poza zmniejszeniem liczby kalorii, jest aktywność fizyczna.
Polecanymi formami ruchu, które pozwolą spalić kalorie i tłuszczyk, są aktywności, takie jak pływanie, jazda na rowerze i bieganie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby ćwiczenia wykonywać w domu, korzystając z gotowych planów treningowych, które odnaleźć można w internecie. Zwiększenie aktywności może przynieść szybsze efekty, w postaci utraty niechcianych kilogramów. Poza tym ćwiczenia ujędrniają ciało i pomagają zminimalizować defekty widoczne na skórze, takie jak cellulit, nazywany także skórką pomarańczową.
Jeśli chcesz stracić kilogramy, nie zapominaj o czasie na odpoczynek i regenerację ciała. Sen to niebywale istotna kwestia, której nie można zaniedbywać, ponieważ jego brak oddziałuje na każdy aspekt naszego życia. Regularne niewysypianie się skutkować może znacznym osłabieniem, spadkiem energii i chęci na ćwiczenia, a nawet nieopanowaną chęcią na jedzenie. Z czasem organizm zacznie się buntować poprzez obniżenie odporności i podatność na infekcje. Z tego względu odpoczynek i sen, zwłaszcza po.
Kluczem do zachowania ciężko wypracowanej sylwetki, bez obaw o powrót niechcianych kilogramów jest zdrowe odżywianie oraz chudnięcie w rozsądnym tempie. 1-2 kg na tydzień może i nie są zadowalające, jednak pozwolą na utrzymanie sylwetki po zakończeniu odchudzania. Trzymając się dietetycznych założeń przez 2 tygodnie, realnie można zgubić ok. 3 kg. W wielu przypadkach podany wynik jest już widoczny gołym okiem, co z pewnością staje się motywacją do dalszych starań.
Częstym błędem osób chcących szybko schudnąć, jest rozpoczynanie restrykcyjnych diet, zakładających spożywanie drastycznie niskiej ilości kalorii. Najczęściej są to głodówki, które może i przynoszą szybki efekt, jednak jest on jedynie złudzeniem. Szacuje się, że efekt jojo, który przychodzi po stosowaniu tzw. diety cud, oscyluje w granicach 10 proc. więcej w porównaniu do wagi, z jaką rozpoczynano odchudzanie.
Przeczytaj także: Ćwiczenia ogólnorozwojowe – propozycje dla każdego
Aby zapomnieć o uporczywej oponce na brzuchu i móc ujędrnić ciało, wystarczy zamienić złe nawyki żywieniowe na “lepsze wybory”. Pomoce okazuje się spożywanie posiłków na mniejszym talerzu. Jedz jedną porcję — nie kuś się na dokładki, które dostarczają niepotrzebnych kalorii. Jeżeli Twoim marzeniem jest schudnąć 5 kg, kontynuuj zdrowe odżywianie i treningi również po zrealizowaniu swojego celu. Podkreślmy, że dieta to zmiany w dotychczasowym stylu żywienia, którymi powinno się sugerować także po osiągnięciu wymarzonej figury. Regularna aktywność fizyczna i jadłospis obfitujący w zdrowe produkty spożywcze to najlepsza recepta na zachowanie dobrej formy na lata. Jeśli szukasz akcesoriów do uprawiania aktywności fizycznej, sprawdź ofertę sklepu Decathlon. W asortymencie znajdują się hantle, odzież, akcesoria treningowe oraz wiele innych ciekawych produktów.