Piłeczki do tenisa stołowego najczęściej wybieramy najtańsze. Cena niska, jakość w miarę dobra i jak się zniszczą, to kupujemy nowe. Ale co w przypadku osób grających już w ligach? Czy można grać piłeczką z jedną gwiazdką na turniejach? Na te pytania, jak i na inne wątpliwości, odpowie Wam ten artykuł.
Piłeczek jest wiele, a są one wykonane z różnych tworzyw. Najczęściej spotyka się piłeczki z plastiku bądź – co jest coraz rzadsze – z celuloidu.
Fot 1. Materiał własny | Kluczową rolę w jakości piłeczki do tenisa stołowego odgrywa materiał, z któego jest wykonana
Piłeczki z celuloidu mają inną dynamikę – są wolniejsze, ale za to bardziej miękkie, co ułatwia grę zawodnikom skupiającym się na spinie.
Każda piłeczka, która miałaby zostać oficjalną częścią turnieju, podlega restrykcyjnym zasadom: wielkość 40 mm, idealna kulistość, a kolory, którymi można grać, to biały na stole o kolorze zielonym lub pomarańczowy na stole o kolorze niebieskim.
Piłeczki niskiej jakości charakteryzują się widocznymi szwami od środka i są bardzo miękkie. Przy zakupie powinniśmy zwracać uwagę na jakość, ponieważ jedynie piłeczki zatwierdzone przez ITTF (International Table Tenis Federation) są dopuszczone do oficjalnych meczów, a także zapewniają najlepszą jakość odbicia, która wiąże się z lepszą grą – czyli odbicia są bardziej komfortowe.
Fot 2. Materiał własny | Piłeczki niskiej jakości charakteryzują się widocznymi szwami od środka i są bardzo miękkie
Piłeczki mają także gwiazdki, które są umowne (1 gwiazdka oznacza piłki rekreacyjne, do amatorskiej gry, 2 gwiazdki treningowe, do amatorskich turniejów, a 3 gwiazdki z oznaczeniem ITTF na oficjalne mecze, np. ligowe).
Zanim kupimy piłeczki, warto poznać swoje zapotrzebowanie – czy chcemy pograć ze znajomymi rekreacyjnie, czy może trenujemy do ważnego turnieju.