Hokej, a właściwie hokej na lodzie, to sport, który rozwinął się w państwach półkuli północnej ze względu na charakterystyczne uwarunkowania klimatyczne. Szacuje się, że początki tej dyscypliny sportowej miały miejsce już w XV wieku. Nieodłącznymi atrybutami hokeja na lodzie są kije hokejowe i charakterystyczne, ciężkie krążki. Te pierwsze wyewoluowały z kijów pasterskich, których końce początkowo były celowo zakrzywiane na poczet zabawy.
Pierwsze udokumentowane początki hokeja na lodzie miały miejsce prawdopodobnie w Kanadzie. W 1855 roku w Ontario, znudzeni stacjonowaniem w jednostce angielscy żołnierze wymyślili zabawę, polegającą na wrzucaniu krążka do bramki, jeżdżąc na lodzie. Hokej na lodzie zaliczany jest do sportów siłowych i wytrzymałościowych. Nie brak w nim kontaktowości, wobec czego jest sportem bardzo urazowym. Poszczególne ataki ciałem na innych zawodników są dozwolone. Tym ważniejsze staje się więc odpowiednie przygotowanie zarówno fizyczne, jak i dietetyczne.